Friday, March 1, 2013

Kraatritest

Eestis on meteoriidikraatreid pindalaühiku kohta ligi 400 korda rohkem kui Maal keskmiselt - paigutades meie riigi seega meteoriidikraatrite tiheduse poolest ühe pindalaühiku kohta maailmas esikohale. Mingit selgelt põhjust selleks loomulikult ei ole (võib-olla ehk geoloogiliste uurimuste suur arv), aga tore fakt on see sellegipoolest.

Ja vastavast ariklist siis: "Eesti 7 meteoriidikraatrist kahel juhul (Kaali ja Ilumetsa) on tegu kraatriväljadega ning ülejäänud 5 juhul (Neugrundi, Kärdla, Tsõõrikmäe, Simuna ja Lasnamäe) üksikstruktuuridega. Eesti kraatrite vanus ulatub 67 aastast (Simuna) kuni 535 mln. aastani (Neugrundi). ... Kõigi senini teadaolevate Eesti meteoriitsete struktuuride meteoriitne päritolu on kindlaks tehtud 61 aasta jooksul (1937—1998) ja koos sellega on arenenud ka meie meteoriidikraatrite uurijate arusaamad Maal toimuvatest katastroofilistest sündmustest."


PS. Veel on Eesti esikohal maatõugu lehmade ja hobuste arvus ühe pindalaühiku kohta.



1 comment:

  1. ...ja siis on see nali Kaali kraatri kohta..üks räägib teisele, et vot näe siia kukkus ammu meteoriit ning teine imestab siis, et vaata kui täpselt kukkus, otse vette :)

    ReplyDelete